GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

TüKENMEYEN ENERJİ...
Güneş boşa akıp gidiyor.... Bu söylem bugüne kadar hep su için söylenmiştir fakat artık günümüzde “en büyük,sürekli ve bedava enerji kaynağı güneştir” dememiz sanırım yanlış olmaz.
Gelişen teknoloji ile güneş ışınlarını elektrik enerjisine çevirmek artık çok kolay.
Kısaca anlatacak olursak güneş enerjisinden iki türlü faydalanarak enerji ihtiyacımızı giderebiliriz.

ŞEBEKEDEN BAĞIMSIZ (OFF-GRİD) FOTOVOLTAİK (PV) SİSTEM
Şebekeden bağımsız sistemler, ada sistemleri, off grid sistemler ya da akülü sistemleri olarak isimlendirilir. Sistemde kullanılan temel ekipmanlar güneş paneli, akü, şarj regülatörü, inverter ve trackerdır. Şebeke hattının bulunmadığı ya da İşlevsel bir elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde en sağlıklı çözüm ihtiyaca göre doğru hesaplanmış bir off grid sistem kurulumu yapmaktır.

Elektrik hattının bulunduğu yerlerde akülü sistemlerinin kurulması sistem maliyetini arttırmakta ve sistem geri dönüş sürelerini arttırmaktadır. Bu nedenle bu sistemlerin kurulduğu yerler daha çok şebeke elektriğinin bulunmadığı ya da iletim hattına 700m’den daha uzak olan yerlerdir. özellikle dağ evleri, bağ evleri,çiftlikler, sinyalizasyon sistemleri, telekomünikasyon verici/aktarıcı sistemleri vb. Yerlere kurulabilecek sistemlerdir. Bu gibi yerlere iletim hattının çekilmesi ciddi bir trafo, direk ve kablo maliyeti oluşturmaktadır. İhtiyaca göre DC veya AC voltaj çeviricleri ile kullanıma sunulur.

ŞEBEKE BAĞLANTILI (ON-GRID) SİSTEMLER
Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemler, mevcut elektrik şebekesine bağlanır ve üretilen elektriği şebekeye aktarır.
Güneş enerjisinden üretilen elektriğin, üretildiği anda ve üretildiği yerde hiçbir ilave depolama (akü-batarya vb.) ara birimi olmadan şebekeyi beslediği ve anında kullanıldığı sistemler Şebeke Bağlı (On-Grid) Sistemler olarak isimlendirilir.
Bu sistemlerde elde edilen elektrik enerjisi direkt olarak kamunun Enterkonnekte Şebeke Hattına aktarılır. üretilen fazla elektriği (örneğin tüketim-kullanım fazlasını) şebekeye satış imkanı mevcuttur. Bu alanda devletler tarafından güncel koşullara bağlı olarak kendine özgü farklı kanun, yönetmelik, alım garantisi süreleri ve tarifeler geliştirilmektedir. örneğin olumlu teknolojik gelişmeler ile artan üretim kapasitesi, ticari koşullar vb. hususlara bağlı olarak ilk yatırım maliyetlerinde bir süreden bu yana düşüş olduğu görülmektedir.

Güneşten üretilen elektriğin az olduğu veya yetmediği kapalı bulutlu olduğu saatlerde, günlerde veya akşam vakti geceleri, eksik kalan elektrik enerjisini mevcut kamu hattından (otomatik olarak) sağlamak mümkündür. Sistemde kullınılacak iki ayrı sayaç ile veya çift yönlü tek sayaç ile tüm elektrik alış-verişi kayıt altına alınabilir, mahsuplaşılabilir.

Sistemi uzaktan izleme, görüntüleme ve haberleşme imkanı da mevcuttur (Opsiyonel). 7/24 gözetim yapan merkezi sistem kontrolü ile bakım-işletme hizmetleri için destek de sağlanabilmektedir. Lokal veya internet üzerinden takip edilebilir, web ve grafikler olarak veri sağlanabilir. GPRS ile data taşıyarak solar sistem montajının yapıldığı yerlere kablo çekilmesine gerek kalmadan uzak ekranlara data taşınabilir. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık sistem performansı, üretilen elektrik, kazanç görülebilir ve kaydedilebilir. Uzaktan konfigüre etme, izleme, kontrol etme ve mesaj alma imkanı gibi gelişmiş yüksek teknolojik özellikler ile yatırımcılara, tesis sahiplerine konfor ve kolaylık sağlanabilmektedir.
 

FİLOTÜRK

İLETİŞİM